Yengeçler Neden Düz Değil de Yan Yan Yürürler?

Posted by

Bize yan yan yürümek zor gelen hareketlerden biri olsa da aynı şey yengeçler için geçerli değil. Hatta onların düz yürümesi daha da zor.

Gelin yengeçleri farklı kılan anatomik özelliklerine bakalım.

Yengeçler, diğer birçok hayvandan farklı olarak, yan yan yürümeye oldukça meyilli.

Bunun sebebi, bacaklarının eklemlerinin ve kas yapısının yatay olarak konumlanmış olması. Yengeçlerin bacakları, omuz eklemlerine benzeyen yapılarla gövdelerine bağlı. Bu eklemler, bacakların ileri veya geri hareket etmesini değil, yanlara doğru hareket etmesini kolaylaştırıyor.

Ayrıca yengeçlerin gövdesi geniş ve yassı olduğu için ileri doğru yürümek yerine yan yan yürümek daha az enerji harcamalarını sağlıyor.

Yan yan yürümek sadece anatomik zorunluluk değil avantaj da sağlıyor.

Yürüyüş şekilleri yengeçlerin dar alanlarda rahatça hareket etmesine olanak tanıyor. Ayrıca yan yan yürüyerek avcılardan hızlıca kaçabiliyorlar ve çevik bir şekilde yön değiştirebiliyorlar. Bu da yengeçlerin doğada hayatta kalmalarına büyük katkı sağlıyor.

Aynı zamanda yengeçler, yiyecek ararken bu yan yürüyüş sayesinde geniş bir alanı hızlıca tarayabiliyorlar.

Farklı türler, farklı yürüyüşler

Her ne kadar yengeçler genellikle yan yan yürüse de bazı türler farklı şekillerde de hareket edebiliyor. Örneğin, deniz tabanında yaşayan bazı yengeç türleri, ileri doğru da hareket edebiliyor.

Ancak bu oldukça nadir bir durum ve çoğu yengeç türü yan yan yürümeyi tercih ediyor. Bu da onların evrimsel süreçte kazandıkları ve başarılı bir şekilde kullandıkları bir davranış biçimi hâlini alıyor.

Yengeçlerin dünyasında, her adım aslında yan yan atılmış bir adım.

Kaynaklar: Discover Wild Life, Smore Science, Science Focus, The Naked Scientists

Hayvanlar hakkında daha fazlası için:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir